piątek, 6 września 2013

Schabowy marynowany

składniki

* 4-6 kotletów schabowych
* mąka do panierowania
* olej

marynata
* 150 ml jogurtu naturalnego
* 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
* 2 liście laurowe
* 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
* 2 rozgniecione owoce jałowca
* 1 ząbek czosnku rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę
* 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* sól i pieprz

Sposób wykonania

Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w kubku, doprawiając odpowiednio
pieprzem i solą.
Kotlety umyć, osuszyć bardzo delikatnie rozbić (można też nie rozbijać), obtoczyć dokładnie w marynacie, ułożyć w jakimś naczyniu, które ma pokrywkę lub przykryć folią spożywczą  i odstawić do lodówki na ok. 5 godzin.
Następnie mięso osączyć z marynaty, ale niezbyt dokładnie, panierować w mące
smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju  na rumiano.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz