Tort cytrusowy



składniki

ciasto 1
* 7 białek
* 1 szklanka cukru pudru
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki octu
* kakao

ciasto 2
* 7 żółtek
* 2 jajka
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki oleju
* 1 łyżka octu
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 szklanka mąki pszennej

masa budyniowa
* 1 litr soku pomarańczowego z dodatkiem soku z czerwonych pomarańczy
* 3 łyżki cukru
* 3 budynie waniliowe
* 2 galaretki pomarańczowe
* 100 g margaryny

krem
* 2 kremy waniliowe w proszku
* 700 ml mleka
* 2 łyżki żelatyny
* 2 puszki mandarynek

Sposób wykonania


ciasto 1
Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej ubijać aż masa stanie się szkląca i sztywna. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną i delikatnie wymiesza. Proszek do pieczenia połączyć z octem, a następnie dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać.
Przełożyć łyżką (nie wyrównywać) do blaszki (24/36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

ciasto 2
Żółtka, jajka i cukier ubić na puszystą masę, dodać olej i mąkę pszenną, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia połączony z octem i również wymieszać.
Masę białkową w blaszce posypać delikatnie kakao i wylać żółte ciasto na białe, delikatnie wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 40 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.
Wystudzone ciasto przekroić na pół w poziomie.

masa budyniowa
Zagotować 3/4 litra soku pomarańczowego z cukrem. w pozostałym soku rozrobić budynie, wlać do gotującego się soku cały czas mieszając najlepiej mikserem na niskich obrotach. Po zestawieniu z ognia wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać, następnie dodać margarynę i również wymieszać.
Włożyć jeden blat ciasta i otoczyć go opaska z folii aluminiowej, następnie wylać nieco przestudzoną masę budyniową i zostawić do wystygnięcia.

krem
Do dwóch szklanek wsypać po łyżce żelatyny i namoczyć każdą porcję w 1/4 szklanki wody.
Następnie jedną porcję żelatyny rozpuścić w kąpieli wodnej.
1 krem waniliowy wsypać do 350 ml mleka i ubić. do kremu wlewać ciepłą rozpuszczona żelatynę i dalej ubijać.
Następnie dodać odsączone z zalewy mandarynki, wymieszać z kramem i wyłożyć na masę budyniową. przykryć drugim plackiem.
Drugi krem waniliowy przygotować jak pierwszy tylko bez dodatku mandarynek. pokryć nim boki i wierzch tortu. Dowolnie ozdobić.








Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

0 komentarze:

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek