Tort Garfield



składniki

biszkopt jasny
*6 jajek
*3/4 szklanki cukru
* 3/4 szklanki mąki pszennej
*1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
*2 łyżeczki soku z cytryny

biszkoptowe czekoladowe
* 4 białka
* 2/3 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 budyń czekoladowy
* 1/3 szklanki mielonych migdałów
* 1/4 szklanki oleju

krem kokosowy
* 1 szklanka wiórek kokosowych
* 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe)
* 1/2 szklanki wódki
* 250 g masła lub margaryny

krem budyniowy
* 400 ml mleka
* 1 budyń śmietankowy
* 3 łyżki cukru kryształu
* 250 g masła lub margaryny
* 3 łyżki cukru pudru

dodatki

* likier migdałowy
* wiórki kokosowe
* cukierki perełki
* barwniki spożywcze
* biała masa cukrowa przepis tutaj

Sposób wykonania


biszkopt jasny
Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto do tortownicy(24/24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w temp.180 stopni około 30 min.
Ciasto do przekrojenia na dwa blaty .

biszkoptowe czekoladowe

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.
Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min.

krem kokosowy

Wszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.
Masło utrzeć i dodawać po łyżce masę z lodówki dalej ucierając.

krem budyniowy

Budyń rozrobić w 2/3 szklanki mleka. resztę mleka zagotować z cukrem kryształem. Ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia.
Masło i budyń powinny mieć taką samą temperaturę pokojową.
Aby w kremie nie było grudek budyń po wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.

Blaty nasączyć likierem migdałowym
Ułożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego.
następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić w lodówce ok. 4 godzin można dłużej.

W tym czasie przygotować masę cukrową oraz dekoracje.







Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

0 komentarze:

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek