Tort kosz z kwiatami



składniki

biszkopt
* 6 jajek
* 150 g cukru
* 150 g mielonych migdałów
* 75 g mąki

krem kokosowo-czekoladowy
* 250 ml śmietany 18%
* 125 g wiórków kokosowych
* 100 g białej czekolady (np.milka)
* 1 opakowanie bitej śmietany w proszku

masa krówkowa
* 1 puszka gotowego gotowanego mleka skondensowanego
* 2 łyżeczki kakao
* 350 g margaryny Kasi

dodatkowo
biała masa cukrowa
*barwniki

Sposób wykonania

biszkopt

Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 min.
Do masy dodać mielone migdały, przesianą mąkę I dokładnie wymieszać.
Masę wylać do przygotowanej formy (25/30 cm), z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
piec w temperaturze 190 stopni przez 30-35 min.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w formie na kilka minut, następnie ostrożnie wyjąć, oderwać papier i zostawić do wystygnięcia.

krem kokosowo-czekoladowy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dolewać śmietanę, mieszać i podgrzewajać, tak aby powstała jednolita masa.
Chłodną masę ubijać wsypując powoli bitą śmietanę, a następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

masa krówkowa
Margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce masę krówkową z gotowanego mleka skondensowanego, a następnie dodać kakao i wszystko dokładnie utrzeć.


Biszkopt przekroić na pół w pionie.

Każdą połowę przekroić raz w poziomie, tak aby powstały 4 blaty.
Położyć pierwszy blat, wyłożyć na niego 1/3 kremu kokosowo-czekoladowego, rozsmarować, przykryć drugim blatem, wyłożyć na niego 1/2 pozostałego kremu, rozsmarować, przykryć trzecim blatem, wyłożyć pozostałą część kremu, przykryć czwartym blatem.

Wierzch i boki posmarować kremem krówkowym.

Przy pomocy szprycy na bokach wyciskać z kremu wzór przypominający splot jak na koszu wiklinowym.
Rączkę najlepiej wykonać ok. 1-2 tygodnie wcześniej i zostawić do wysuszenia, gdyż masa jest zbyt miękka i nie utrzyma kształtu.
Rączkę i kwiaty wykonane z białej masy cukrowej, przepis Tutaj. Rączka została wykonana tydzień wcześniej, gdyż masa musiała wyschnąć, aby później zachować kształt, również kwiaty można wykonać wcześniej, gdyż posmarowane na torcie gorącą przegotowaną wodą na drugi dzień nie są już twarde.







Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

2 komentarze:

  1. Bardzo oryginalny i ciekawy pomysł na dekorację tortu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla Mnie to dzieło sztuki : ) brawo !

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek