Tort kwiat



składniki

biszkopt
* 3 białka
* 2 jajka
* 200 g cukru
* 150 g mielonych migdałów
* 200 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli

krem z serka mascarpone
* 250 g serka mascarpone
* 120- 130 g mleka skondensowanego słodzonego (może być w tubie dowolny smak)

krem z gotowanej śmietany
* 400 ml śmietany kremówki
* 4 łyżki cukru
* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
* 80 ml zimnej przegotowanej wody

do nasączenia
* olejek migdałowy
* zimna przegotowana woda
* alkohol

* barwniki spożywcze: niebieski, zielony, żółty

Sposób wykonania

biszkopt (można zrobić normalny biszkopt, przepis Tutaj, ja miałam zbyt dużo zamrożonych białek dlatego postanowiłam je wykorzystać)
Z 5 białek i szczypty soli ubić pianę, stopniowo dosypując cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i wyjąć z miski, zostawić na kratce do wystudzenia.

Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.
Nasączyć biszkopt wodą wymieszaną z olejkiem migdałowym. Można też dodać nieco alkoholu.

Krem z serka mascarpone
Serek wyjąć do pojemnika i utrzeć mikserem, następnie dodawać mleko skondensowane i dalej ucierać, aż do uzyskania puszystego kremu.
Powstałym kremem przełożyć biszkopt.

Krem z gotowanej śmietany
Żelatynę namoczyć ok. 1 godzinę wcześniej.
Śmietanę wlać do rondelka, zagotować, zestawić, wsypać cukier, wymieszać.
Do żelatyny wlać 2-3 łyżki gorącej śmietany i rozpuścić, następnie wlać do śmietany i wymieszać. Zostawić do wystygnięcia (od czasu do czasu zamieszać), następnie wstawić do lodówki do stężenia (śmietanę najlepiej ugotować dzień wcześniej).
Stężałą śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania konsystencji lekkiego kremu i wstawić na chwilę do schłodzenia.
Posmarować tort nieco kremem śmietanowym.

Resztę kremu odpowiednio zabarwić i wyciskać rozetki szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki.

Do dekoracji przygotować masę cukrową, przepis Tutaj
Z masy zrobić płatki i motylki. Najlepiej dekoracje przygotować wcześniej.
Tort dekorować masą niedługo przed podaniem, gdyż śmietana niestety powoli rozpuszcza masę plastyczną.
Jeżeli tort ma być dekorowany wcześniej, najlepszy będzie krem maślany, czekoladowy, ewentualnie inny na bazie masła lub margaryny.




Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

3 komentarze:

  1. Dziękuje, miło przeczytać, że się podoba, torty to takie moje małe hobby :)

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek