Babka kwitnący tulipan



składniki

* 250 g margaryny
* 6 jajek
* 2 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 cukier wanilinowy
* 1/2 szklanki oleju
* 1 kisiel wiśniowy
* 1 kisiel jabłkowy lub inny (zielony lub żółty)
* 2 łyżki kakao
* 3 łyżki maku

Sposób wykonania


Miękką margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na jednolitą puszystą masę.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Do masy dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wynieszać i podzielić na cztery części.
Do jednej dodać kisiel jabłkowy.
Do drugiej kakao.
Do trzeciej kisiel wiśniowy.
Do czwartej dodać mak.
Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką.
Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe i ostatnie makowe.

Surowe ciasto w keksówce przekroić nożem  przez środek wzdłuż dłuższego boku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. lub do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto dowolnie udekorować.








Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

5 komentarzy:

  1. wygląda ślicznie :) chętnie bym sie poczęstowała kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja chętnie bym poczęstowała kawałeczkiem babki :)

      Usuń
  2. wykonanie - coś pięknego :). Aż szkoda zjadać. Uwielbiam takie babki do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również jestem wielbicielką takich babek, a do kawusi wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek