Schab w marynacie ziołowo-czosnkowej



składniki

marynata
* 2 łyżeczki wegety
* 3 łyżki ziół prowansalskich
* 3 łyżki octu winnego
* 2 łyżeczki soli peklowej
* 8 łyżek oliwy
* 8 ząbków czosnku

* 1,5 kg schabu (możne też być łopatka, szynka)

po wyjęciu z marynaty
* sól
* pieprz
* zioła prowansalskie

Sposób wykonania


Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i włożyć do naczynia.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Mięso umieścić w naczyniu lub w grubym woreczku foliowym na mrożonki, polać dokładnie marynatą i umieścić w chłodnym miejscu.
Mięso powinno się marynować 36-48 godzin.
W między czasie odwrócić i uważać aby całe było pokryte marynatą.
Przed pieczeniem lub gotowaniem osączyć z marynaty i dowolnie przyprawić.




Zamarynowane mięso wyjąć z marynaty lekko osuszyć, posypać salą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, a następnie w gruby woreczek na mrożonki i związać, aby do środka nie dostała się woda, wypychając jak najwięcej powietrza.
Włożyć do garnka z zimną wodą, zagotować i licząc od momentu zagotowania, gotować na delikatnym ogniu 50 min.
Po tym czasie zestawić garnek z ognia. Mięso zostawić w garnku jeszcze na 15 min.
Następnie wyjąć z garnka, zdjąć folię i zostawić do wystudzenia.




Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

1 komentarz:

  1. Pyszny schabik,ja piekłam podobny,w ziołach prowansalskich z przepisów kuchni Lidla:)

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek