Tort migdałowy


składniki

ciasto
* 6 białek
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 budynie śmietankowe
* 1/2 szklanki mielonych migdałów
* 1/3 szklanki oleju

masa śmietanowo-migdałowa
* 500 ml śmietany kremówki
* 5 łyżek cukru
* 3 łyżeczki żelatyny
* 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody
* 100 g płatków migdałowych

krem budyniowy
* 400 ml mleka
* 1 budyń śmietankowy
* 1 łyżeczka mąki pszennej
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki cukru kryształu
* 250 g masła lub margaryny
* 2 łyżki cukru pudru

dodatkowo

* barwniki spożywcze
* cukierki perełki
* likier amaretto
* plastyczna masa cukrowa tutaj

Sposób wykonania


ciasto

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać mielone migdały i wymieszać.
Dno tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.
Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
piec w temperaturze 180 stopni, ok. 35-40 min.
przed wyjęciem z piekarnikiem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Po wyjęciu zostawić ciasto w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z formy i wystudzić.
Zimne ciasto przekroić w poziomie 2 razy, aby otrzymać 3 blaty.




masa śmietanowo-migdałowa
Żelatynę namoczyć ok. 1 godzinę wcześniej.
Śmietanę wlać do rondelka, zagotować, zestawić, wsypać cukier, wymieszać.
Do żelatyny wlać 2-3 łyżki gorącej śmietany i rozpuścić, następnie wlać do śmietany i wymieszać. Zostawić do wystygnięcia (od czasu do czasu zamieszać), następnie wstawić do lodówki do stężenia (śmietanę najlepiej ugotować dzień wcześniej).
Stężałą śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, ok. 5 min. dodać płatki migdałowe i wymieszać.
Ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć amaretto, wyłożyć 1/2 masy, rozsmarować, przykryć drugim blatem, delikatnie docisnąć, nasączyć, wyłożyć resztę kremu, rozsmarować, nasączyć ostatni blat, ułożyć na masie i delikatnie docisnąć.
Wstawić do lodówki do schłodzenia.



krem budyniowy

Budyń i mąki rozrobić w 1/2 szklanki mleka. resztę mleka zagotować z cukrem kryształem. Ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia.
Masło i budyń powinny mieć taką samą temperaturę pokojową.
Aby w kremie nie było grudek budyń po wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.
Dowolnie ozdobić

Posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym i schłodzić ok. 3-4 godziny.







Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

2 komentarze:

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek