Pączki


składniki

* 600 g mąki (typ 650)
* 6 żółtek
* 60 g drożdży
* 120 g masła lub margaryny
* 1 szklanka (250 ml) mleka
* 150 g cukru
* 2 łyżki spirytusu
* marmolada, dżem lub konfitura
* cukier puder
* 1 litr oleju do smażenia

lukier gotowany
* 1 szklanka cukru kryształu
* 1/2 szklanki wody
* 1/2 łyżki (7,5 ml) octu
* ewentualnie rum, sok z cytryny lub pomarańczy

Sposób wykonania

W kubku rozmieszać drożdże, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mleka, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do większego naczynia przesiać mąkę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Masło rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
Do mąki dodać drożdże, utarte żółtka, oraz mleko i wyrobić ciasto.

Następnie dodać rozpuszczone masło oraz spirytus i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być sprężyste i lśniące, jeżeli będzie za rzadkie dodać jeszcze nieco maki.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto jest dość kleiste dlatego do formowania pączków najlepiej nabierać na dłonie odrobinę mąki i następnie odrywać z z ciasta kawałki wielkości kurzego jajka (pączki jeszcze podczas smażenia podrosną) formować placuszki, nakładać nieco marmolady i układać na stolnicy posypanej mąką lub od razu formować paczki jeżeli nadziewamy później.
Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia.




W garnku rozgrzać olej. Zrobić próbę kawałkiem ciasta czy dobrze nagrzany. Jeżeli ciasto zaraz wypłynie i po ok. 30 sekundach się lekko zrumieni, można smażyć pączki.
Pierwsze 2,5-3 min. smażyć pod przykryciem, nie odwracając pączków, następnie odkryć i odwrócić, smażyć na złoty brąz, do brązu. Pączki wyjmować na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jeżeli pączki nadziewamy po upieczeniu, najlepiej poczekać, aż przestygną i szprycą do dekorowania ze specjalną końcówką wcisnąć nadzienie do każdego pączka.




lukier
Do rondelka wlać wodę, ocet i wsypać cukier. Wszystko zagotować i gotować mieszając co jakiś czas, do momentu, aż za ostatnią kroplą spadającą z łyżki będzie się ciągnęła nitka. Odstawić do przestudzenia, a następnie utrzeć łyżką do białości.
Teraz można dodać rum lub sok z cytryny, pomarańczy lub inny sok owocowy.
Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli jest za gęsty dodać nieco ciepłej, przegotowanej wody, rumu lub soku. Następnie polać pączki.
Nie zastyga zbyt szybko i nie kruszy się.









Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

0 komentarze:

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek