Tort migdałowo-cytrusowy


składniki

biszkopt niski
* 2 jajka
* 1/3 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1/3 szklanki cukru
* 1 łyżeczka octu
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

biszkopt do przekrojenia
* 4 jajka
* 2/3 szklanki mąki pszennej
* 1 budyń śmietankowy bez cukru
* 2/3 szklanki cukru
* 2 łyżeczki octu
* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

masa migdałowa
* 100 g cukru kryształu
* 2 łyżki mleka
* 2 łyżki płynnego miodu
* 100 g masła
* 200 g płatków migdałowych

masa z serka mascarpone
* 1 mała cytryna
* 3 łyżeczki żelatyny
* 250 g serka Mascarpone
* 50 g cukru pudru
* 300 ml śmietany kremówki

* 1 puszka mandarynek w syropie

Sposób wykonania

biszkopt niski
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.
Dodać żółtka do białek i wymieszać.
Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć.
Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min.

biszkopt do przekrojenia
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.
Dodać żółtka do białek i wymieszać.
Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i delikatnie połączyć.
Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni, ok 50 min.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.
Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy, ostrożnie usunąć papier do pieczenia i pozostawić na kratce do wystudzenia.
Zimny biszkopt przekroić na dwa blaty.

masa migdałowa
Cukier, miód, masło, mleko-wymieszać, podgrzać, dodać płatki migdałowe. Wymieszać ponownie i delikatnie podsmażyć.
Nieco przestudzoną masę rozsmarować na niskim biszkopcie, przykryć jednym blatem i pozostawić do wystudzenia.


masa z serka mascarpone
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ser Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Następnie ubić śmietanę kremówkę. Do serka dodawać chłodną żelatynę i mieszać aby dobrze się połączyła, następnie dodać bitą śmietanę i wszystko delikatnie wymieszać.
Mandarynki odsączyć z zalewy.
Nasączyć syropem mandarynkowym wierzch blatu położonego na masie migdałowej, wyłożyć na niego połowę przygotowanej masy (dla ułatwienia warto wokół biszkoptu założyć obręcz), następnie poukładać mandarynki, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim blatem uprzednio nasączonym syropem mandarynkowym.
Włożyć do lodówki do schłodzenia, a w tym czasie przygotować drugą porcję masy z serka mascarpone.
Wyjąć tort z lodówki, zdjąć obręcz i przygotowanym kremem posmarować wierzch i boki tortu.
Dowolnie udekorować.







Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

0 komentarze:

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek