Pączki na piwie



składniki

* 1 kg mąki
* 8-10 żółtek
* 10 dag drożdży
* 1/2 szklanki cukru
* 80 g masła lub margaryny
* 1/4 szklanki mleka
* 1 piwo ( niecałe 500 ml)
* marmolada
* 1 litr oleju

Sposób wykonania


Przesianą mąkę wsypać do garnka, w mace zrobić dołek, wlać mleko,rozkruszyć drożdże,wsypać 2 łyżeczki cukru, nieco rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło i wystudzić
Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do mąki, wlać również masło i piwo (wlewać po trochu). Wyrobić ciasto, musi być luźne, dobrze wyrobione i zostawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku, ( można nadziewać po upieczeniu szprycą ze specjalną nasadką, wtedy od razu nadawać okrągły kształt) nadawać płaski kształt, kłaść po łyżeczce marmolady i zlepiać pączki. Zostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.




W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej (zrobić próbę wrzucając kawałek ciasta), wrzucać po tyle pączków, aby swobodnie pływały, smażyć na złoty brąz, do brązu z obu stron (nie smażyć w zbyt gorącym tłuszczu gdyż wtedy z wierzchu będą usmażone, ale w środku mogą być surowe).



Osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Z tej ilości ciasta wychodzi około 27 pączków.






Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

2 komentarze:

  1. Super! Nie słyszałam jeszcze o pączkach na piwie :)))

    Zapraszam do mnie http://kitchensweetsandme.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na te paczki mam od mamy, a ona z kolei od jakiejś swojej koleżanki :)
    Jeżeli chodzi o zaproszenie to dziękuję z pewnością zajrzę

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek