Żurek poświąteczny czyli resztkowy

12:50 , , 0Komentarze

składniki

* 1 butelka żurku
* 20-30 dag resztek wędlin poza kiełbasą 
* 20 dag żeberek lub kości wędzonych
* 20 dag żeberek lub kości na zupę surowych
* cebula
* liście laurowe
* ziele angielskie
* 1 kostka bulionowa drobiową
* przyprawa typu vegeta
* majeranek
* sól, pieprz
* chrzan tarty 

Sposób wykonania


Umyć żeberka, włożyć do garnka z wodą (3 litry wody), włożyć również żeberka lub kości wędzone, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie,kostkę bulionową i  łyżeczkę vegety, całość zagotować, zmniejszyć ogień i dalej gotować pod przykryciem na delikatnym ogniu.
W między czasie pokroić wędlinę w zależności jaką mamy w kawałkach czy w plasterkach na paski i dodać do garnka, wsypać nieco soli i pieprzu.
Kiedy mięso na żeberkach będzie miękkie, wyjąć z garnka obydwa rodzaje, a wlać 1/2 butelki żurku, dodać 1 łyżkę majeranku, zagotować, zmniejszyć ogień, dalej gotować na delikatnym ogniu ok. 10-15 min.
W międzyczasie obrać mięska z żeberek i wrzucić do garnka. Dolać w razie potrzeby jeszcze żurku, doprawić solą, pieprzem, ewentualnie dodać jeszcze majeranku.
Na koniec dodać 2-3 łyżeczki chrzanu, zagotować i zestawić garnek z ognia.




Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

0 komentarze:

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek