Owocowy torcik bez pieczenia



składniki

spód
* 150 g herbatników
* 120 g margaryny lub masła
* 4 łyżeczki powideł 
* 1 saszetka czekolady do picia (proszek)

masy
* 1 galaretka tropikalna
* 2 galaretki morelowe
* 1 galaretka gruszkowa
* 1 galaretka leśna

* 500 g serka homogenizowanego
* 200 ml śmietany kremówki
* 5 łyżeczek żelatyny
* 4 łyżki cukru pudru

* 3-5 łyżek cukru kryształu
* 1 kg truskawek
* 200 g jagód
* 300 g czereśni
* kilka gałązek porzeczek czerwonych
* 3 morele


Sposób wykonania


Herbatniki pokruszyć, margarynę rozpuścić, lekko przestudzić, dodać do niej powidła, proszek czekoladowy i wymieszać, przelać mieszaninę do pokruszonych herbatników, a następnie wyłożyć powstałą masą dno tortownicy, dobrze docisnąć i odłożyć do lodówki do schłodzenia.
Jeżeli posiadamy obręcz można po schłodzeniu spód herbatnikowy przełożyć na paterę i otoczyć go obręczą.



Owoce umyć i osuszyć.
Ubić śmietanę na sztywno i wstawić do lodówki.

masa I
Galaretkę tropikalną rozpuścić w 200 ml wody 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do galaretki i schłodzić. 1/2 serka homogenizowanego utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Kiedy galaretka będzie lekko tężejąca ubić ją na pianę, a następnie przelewać do serka i połączyć razem, dodać połowę ubitej śmietany i również połączyć. Wylać masę na spód herbatnikowy.
Na masie ułożyć owoce tak aby się do niej przykleiły i wstawić do schłodzenia.



galaretka
Rozpuścić 2 galaretki morelowe w 700 ml wody i odstawić do schłodzenia.
Połowę galaretki wylać na poukładane owoce, dołożyć jeszcze owoców, dolać jeszcze galaretki. Zostawić ok. 1/5 z rozpuszczonej galaretki do dekoracji.
Całość schować do lodówki do schłodzenia.



masa II
Galaretkę gruszkową rozpuścić w 200 ml wody 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do galaretki i schłodzić. 1/2 serka homogenizowanego utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Kiedy galaretka będzie lekko tężejąca ubić ją na pianę, a następnie przelewać do serka i połączyć razem, dodać pozostałą część ubitej śmietany i również połączyć. Wylać masę na stężałą galaretkę i odłożyć do schłodzenia

masa III
Pozostałą część truskawek, i jagody, które nie będą potrzebne do dekoracji zmiksować z 3-5 łyżkami cukru kryształu (ilość zależy od kwaśności owoców), przelać do garnka, zagotować, do gorących dodać galaretkę leśną i dokładnie wymieszać. 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do zmiksowanych owoców i wymieszać. Odstawić do schłodzenia, a następnie wylać na masę serkową i odstawić do schłodzenia.



Po stężeniu ostatniej masy owoce przeznaczone do dekoracji zanurzać w tężejącej galaretce, która była zostawiona i układać na wierzchu tortu.










Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

1 komentarz:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek