Cydr bezalkoholowy

 

Inspiracją do zrobienia tego cydru był zachwyt mojej córki nad bezalkoholowym cydrem podawanym w Coffeeheaven i według jej opinii jest praktycznie smakowo taki sam. W związku z tym, że ją tak zachwycił był obowiązkowym gościem świątecznego stołu i wciąż u nas gości.

 

 

składniki

* 1 l soki jabłkowego
* 1 litr soku pomarańczowego
* 1/2 dużego jabłka
* 3 plastry pomarańczy
* 1 plaster cytryny
* 2 laski kory cynamonu
* 3-4 goździki
* 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego 
* 2 gwiazdki anyżu
* 2-3 łyżeczki miody

Sposób wykonania

 

Do garnka wlać sok jabłkowy i pomarańczowy, dodać plastry pomarańczy i plaster cytryny (obrane ze skóry i białej otoczki), jabłko pokrojone w cząstki, przyprawy, miód i podgrzewać na średnim ogniu tak aby się powoli grzało do uzyskania temperatury ok. 90°C, a w każdym razie nie dopuścić do zagotowania.



Po podgrzaniu podawać w szklankach z pół lub ćwierć plasterkami świeżej pomarańczy i kawałeczkiem cynamonu. 





Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

0 komentarze:

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek