Świąteczny torcik z cytrynową pianką

13:37 , 2Komentarze


składniki

 biszkopt
* 5 jajek
* 2/3 szklanki cukru
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1/4 szklanki kakao

pianka cytrynowa
* 250 g serka homogenizowanego waniliowego
* 125 g masła lub margaryny
* 1/3 szklanki cukru pudru
* 1 galaretka cytrynowa
* 1 opakowanie śnieżki
* 1/2 szklanki mleka

masa mascarpone
* 250 g serka mascarpone
* 250 g śmietany kremówki
* 4 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki żelatyny 

dodatkowo
* 1 galaretka (dowolna)
* wiórki kokosowe
* dowolna dekoracja

Sposób wykonania

 

biszkopt
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić prawie na sztywno, następnie nie przerywając dodawać porcjami cukier i dalej ubijać, aż piana będzie szklista, a cukier się rozpuści, ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, aż do uzyskania jednolitej masy.
Następnie po trochu dodawać mąki przesiane razem z kakao i delikatnie mieszać łyżką lub mikserem na bardzo małych obrotach.
Masę przelać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180°C, ok. 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed rzucaniem na podłodze  rozłożyć ręcznik lub koc. Po tej czynności odstawić biszkopt w formie do całkowitego wystudzenia, następnie przekroić na dwa blaty.



Dodatkową galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody i wylać do naczynia delikatnie wysmarowanego olejem o nieco mniejszej średnicy niż tortownica i odstawić do stężenia.

pianka cytrynowa

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Miękką margarynę zmiksować na puszystą masę z serkiem (temperatura pokojowa), następnie miksując dodawać po łyżce tężejącą galaretkę. Śnieżkę ubić z mlekiem i połączyć z masą.
Jeden blat biszkoptu otoczyć obręczą, wylać połowę masy, wstawić na chwilę do zamrażarki lub dłuższą chwilę do lodówki, następnie z naczynia wyjąć stężałą galaretkę i położyć na masie cytrynowej, wylać pozostałą część masy, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć i wstawić do lodówki.



masa mascarpone

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody.
Serek mascarpone, śmietanę i cukier i utrzeć końcówkami do ubijania piany na puszystą masę.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, zahartować 2 łyżkami masy i połączyć z resztą masy.
Masę rozsmarować na wierzch i boki tortu, posypać wiórkami kokosowymi po wierzchu i dowolnie udekorować.

       







Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

2 komentarze:

  1. Mmm, taki delikatny, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście jest bardzo delikatny i nie za słodki :)

      Usuń

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek