Potrójnie czekoladowy sernik na zimno


składniki

spód
* 150 g herbatników kakaowych
* 70 g masła lub margaryny
* 2 łyżki nutelli

masa
* 500 g sera białego na serniki mielonego
* 250 g śmietany 30%
* 100 g czekolady gorzkiej
* 100 g czekolady mlecznej
* 100 g białej czekolady
* 100 g cukru pudru
* 6 i 1/2 łyżeczki żelatyny
* 1 łyżka cukru pudru do śmietany

Sposób wykonania


Herbatniki pokruszyć ręcznie lub przy pomocy robota.
Masło rozpuścić, chłodne wlać do ciastek, dodać nutellę, wymieszać i powstałą masą wyłożyć dno tortownicy (20 cm), dobrze docisnąć ( można dnem od grubej szklanki żeby nie pękła).


Żelatynę podzielić na trzy części, do 2 szklanek po 2 i 1/2 łyżeczki, do jednej 1 i 1/2 łyżeczki i namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, aby napęczniała.
Ser (temperatura pokojowa) zmiksować na gładko, dodać cukier puder i razem dokładnie zmiksować.
Podzielić na 3 równe części.
Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru na sztywno i podzielić na 3 części.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie również w ten sam sposób rozpuścić 1 i 1/2 łyżeczki namoczonej żelatyny.
Chłodną czekoladę wlać do sera i dokładnie zmiksować, nie przerywając dolewać po trochu letnią żelatynę. Następnie dodać porcję ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
Masę serową wylać na spód herbatnikowy i wstawić do lodówki.


W ten sam sposób przygotować drugą warstwę, w miejsce gorzkiej czekolady dodać mleczną i porcję żelatyny z 2 i 1/2 łyżeczki.


I w ten sam sposób trzecia warstwa tylko tym razem biała czekolada zamiast gorzkiej i 2 i 1/2 żelatyny.


Całość wstawić do lodówki na ok. 2 godziny do stężenia.
Wierzch można ozdobić odrobiną rozpuszczonej czekolady. 




    

Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

0 komentarze:

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek