Kruche ciasto z rabarbarem i bezą


składniki

ciasto
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 250 g masła lub margaryny
* 5 żółtek 
* 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

nadzienie rabarbarowe
* 900 g rabarbaru po obraniu
* 1/2 szklanki cukru
* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

beza
* 5 białek
* 1/2 szklanki cukru
* 1 kisiel

Sposób wykonania


Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce masło, żółtka, cukier i zagnieść szybko ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki śmietany.
Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3, 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć formę (24/36 cm.) wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (ciastem należy również wylepić brzegi formy), dno nakłuć na całej powierzchni dna widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C ) i podpiec ok. 15 min.



Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i tuż przed wyłożeniem na ciasto wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nie wcześniej, żeby nie puścił soku!
Białka ubić na dodać ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie gęsta i błyszcząca, na koniec dodać kisiel o dowolnym smaku i wymieszać na delikatnych obrotach do połączenia.
Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, na niego wyłożyć pianę i rozsmarować ją równomiernie, a na koniec na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta z zamrażalnika.



Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp. 180°C , ok. 60 min. 
  
       
 

Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

0 komentarze:

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek