Miętowo - czekoladowy sernik na zimno


składniki

spód
* 150 g herbatników
* 100 g czekolady mlecznej
* 50 g masła lub margaryny
* 2 łyżki śmietany kremówki

masa miętowa
* 500 g sera na serniki (mielonego)
* 1 pęczek miety
* 75 ml syropu miętowego
* 1/4 szklanki cukru pudru
* 5 łyżeczek żelatyny
* 100 ml śmietany kremówki

masa czekoladowa
* 500 g sera na serniki (mielonego)
* 1/3 szklanki cukru pudru
* 4 łyżeczki żelatyny
* 1 saszetka czekolady do picia ( w proszku taka do rozpuszczenia)
* 100 ml śmietany kremówki
* 1 zagęstnik do śmietany

galaretka miętowa
* 1/3 szklanki syropu miętowego
* 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
* 1 łyżeczka żelatyny

Sposób wykonania

Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 
Herbatniki pokruszyć, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali na najniższej mocy, żeby nie przegrzać, dodać masło, wymieszać, podgrzać, dodać śmietanę, wymieszać i w razie podgrzać. Całość dodać do pokruszonych herbatników, wszystko razem dokładnie połączyć, wysypać na dno tortownicy, wyrównać i docisnąć szklanką.


masa miętowa
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.
Miętę umyć, oderwać same listki, dodać syrop miętowy, 2 łyżki sera i zmiksować blenderem.
Śmietanę 200 ml (całość do obu mas) ubić na sztywno z zagęstnikiem do śmietany.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali na najniższej mocy, aby nie zagotować.
Połączyć ze sobą za pomocą miksera ser, zmiksowaną miętę i cukier puder, następnie stopniowo dodawać letnią żelatynę uprzednio dodając do niej jedną, dwie łyżki masy i mieszając, całość dokładnie połączyć. Na koniec dodać połowę ubitej śmietany i wymieszać mikserem na delikatnych obrotach.
W tortownicy umieścić obręcz o średnicy 21 cm tak, aby była na środku spodu z herbatników i wlać do niej masę miętową.
Wstawić do lodówki do schłodzenia.


masa czekoladowa
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.
Ser zmiksować z cukrem i czekoladą w proszku.
Żelatynę rozpuścić, do letniej dodać jedną, dwie łyżki masy, wymieszać i miksując masę dodawać żelatynę, na koniec dodać pozostałą część bitej śmietany i wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Wyjąć ciasto z lodówki, usunąć obręcz i wyłożyć masę wypełniając boki i resztę rozsmarowując po wierzchu. 
Wstawić do lodówki do schłodzenia. 
 
galaretka
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić, dodać do syropu miętowego, dolać 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszać i odstawić, aż będzie delikatnie tężeć, taką galaretkę wylać na wierzch sernika i dowolnie udekorować.


           

Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

2 komentarze:

  1. Nie spotkałam się z takim sernikiem, a jako, że uwielbiam smak mięty to na pewno by mi smakował (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie,

    Zapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
    Do wygranie wiele ciekawych nagród :)

    Zapraszam do wspólnej zabawy.

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kaska

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek