Poro - tort


składniki

masa owocowa
* 1 szklanka zmiksowanych z cukrem owoców (truskawki, jagody, maliny, morele)
* 250 ml śmietany 30%
* 1 galaretka truskawkowa
* 3 łyżeczki żelatyny

galaretka z owocami
* truskawki
* jagody
* maliny
* morele
* galaretka cytrynowa

spód
* mieszanka owoców
* galaretka agrestowa

wierzch
* 250 ml śmietany 30%
* 250 g serka mascarpone
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 banany
* masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa
* 2 sztuki toffifee
* 2 patyczki do szaszłyków
* 1  baton bounty

Sposób wykonania

 

Zanim przystąpimy do robienia tortu trzeba przygotować rogi. W tym celu należy odciąć odpowiednie kawałki bananów, wbić na patyczki od szaszłyków, nieco skrócone, a następnie banany oblać rozpuszczoną czekoladą. Następnie odstawić aby czekolada stężała.
Miskę lub inne naczynie, które da kształt półkuli wyłożyć szczelnie folią spożywczą od środka, mniejszą miseczkę owinąć całą folią spożywczą.
Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody i odstawić do schłodzenia, żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić i dodać do galaretki.
Owoce zmiksować z cukrem (dostosować ilość do własnego smaku), śmietanę ubić na sztywno.
Do zmiksowanych owoców dodać galaretkę, a następnie dodawać ubitą śmietanę i miksować na delikatnych obrotach.
Masę wylać do wyłożonej folią miski, na środku ustawić zawiniętą w folię małą miseczkę i wcisnąć ją, aż do jej brzegów i odstawić do stężenia.


 
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i zostawić do lekkiego stężenia.
Owoce pokroić na plasterki, jagody i maliny w całości.
Ze stężałej masy wyjąć małą miseczkę, w powstałym otworze układać owoce: jedna warstwa np jagody, zalać odpowiednią ilością galaretki, odstawić do stężenia i dopiero kolejna warstwa, aż do zapełnienia otworu.

 






Pozostałe owoce ułożyć po całej powierzchni "ciasta" i zalać je schłodzoną galaretką agrestową rozpuszczoną w 400 ml wody i odstawić do stężenia.
Następnie wyjąć na paterę.



Do naczynia przełożyć serek mascarpone, dodać 2 łyżki cukru pudru i lekko zmiksować, następnie wlać śmietanę i całość ubijać, aż masa zrobi się sztywna.
Masą pokryć całą półkulę, przy pomocy łyżki zrobić nierówności.
Z masy marcepanowej zrobić język, batonik rozciąć na pół, a następnie połówki przekroić na jeszcze pół, ale wzdłuż. Otrzymane elementy umieścić na odpowiednich miejscach.
Z reszty masy marcepanowej zrobić ciasteczka.







 

Beata Z

Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam Poro odkąd pojawił się w League of Legends <3
    Przepiękny tort i wygląda pysznie ! : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo :)
    Tort urodzinowy dla mojej córki, na jej prośbę, gdyż gra w League of Legends i również uwielbia Poro.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazdroszczę pluszaka, sporo kosztują :) Bardzo fajny pomysł na tort, myślę że mój mężczyzna by się ucieszył z tortu z LOLa, ale w jego przypadku musiałabym zrobić Cho Gatha.

    OdpowiedzUsuń

Etykiety

adwokat adzuki amaretto anko azjatyckie babka Baby babki babeczki bakalie banany barszcz biały bez pieczenia białka bigos biszkopt biszkopty boczek borówki boże narodzenie brokuł brzoskwinie budyń bułeczki bułki Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe i biszkopty Ciasta drożdżowe Ciasta kruche i półkruche Ciasta ucierane Ciasta z bakaliami Ciasta z kremem Ciasta z makiem i makowce Ciasta z owocami ciasteczka ciastka Ciastka i ciasteczka ciasto ciasto francuskie cukinia curry cydr czekolada dango dania jednogarnkowe Dania z makaronem Dania z ryżem darayaki Domowe słodycze Drobne wypieki i inne drożdże drożdżowe drób dynia fasola konserwowa fasolka konserwowa fasolka szparagowa faworki feta filet z kurczaka galaretka gnocchi gofry groch groszek gruszki Inne potrawy jabłecznik jabłka jagody jogurt jogurt grecki kakao kapusta kapusta biała kapusta czerwona kapusta kiszona kapusta pekińska kapusta włoska kasza manna ketchup kiełbasa kiełki fasoli kisiel kluski koncentrat pomidorowy krem kruche kruszonka kukurydza kurczak leczo łazanki łopatka łosoś majonez mak makaron makaron smażony makowiec mandarynki marchewka margaryna marynata Marynata do mięsa masa masa budyniowa mascarpone mąka ryżowa mięso mięso drobiowe gotowane mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko skondensowane morele muffinki na zimno naleśniki obiad ogórek olej Orientalne smaki orzechy owoce papryka parówki pasta miso pączki pianka pieczarki pieczarki marynowane pieczeń pieprz pierniczki pierniki piwo pizza placki płatki owsiane polewa pomarańcze pomidor Poro potrawy bezmięsne Potrawy mączne Potrawy mięsne-wieprzowe potrawy wigilijne Potrawy z drobiu rabarbar racuchy Rama rodzynki rolada rosół ryż ryż preparowany salami sałata sałatka Sałatki schab ser ser żółty serek homogenizowany sernik Sernik na zimno i inne Serniki i ciasta z serem sezam słodycze smażone sok soki sos sos sojowy surówka Surówki i dodatki do dań syrop miętowy szarlotka szybkie ciasto szynka Śledzie i inne ryby śledź śliwki śmietana śmietana kremówka święta test tortilla Torty truskawki twaróg wakame warzywa wieprzowina wiórki kokosowe wódka zapiekanka Zapiekanki ziemniaki zupa Zupy żelatyna żurawina żurek